Inwijding Witte Leeuw

NIEUWE WITTE LEEUWENKOP SAOLIM KUNG FU SCHOOL WADDINXVEEN.

Zaterdag 3 november 2001

Op zaterdag 3 november 2001 is door de leerlingen van de Saolim Kung Fu kwoon , “Double Dragon” in Waddinxveen een nieuwe Zuid- Chinese witte leeuwenkop in gebruik genomen. De trainingen worden in de gymzaal van de basisschool de “Kameleon” in de St.Victorwijk te Waddinxveen gegeven. De traditionele witte leeuw hadden de leerlingen eerder dit jaar bij het 34-jarige bestaan van de school geschonken aan hun leraar sifu Rene Scharff. De leeuwendans is in een oud Chinees gebruik de brenger van Geluk, Voorspoed en een Lang leven. De Chinese leeuwenkop wordt bespeeld door twee personen, 1 persoon bespeelt de kop en 1 persoon het lichaam van de leeuw. Om de leeuw zo natuurgetrouw na te spelen moeten beiden personen goed op elkaar zijn ingetraind. De leeuwendans wordt opgevoerd onder begeleiding van het geroffel van een grote drum, bekkens, een gong en een happy boedha die de leeuw(en) vooraf gaat in de dans.

Aan de ingebruikname van een leeuwenkop gaat een ceremonie vooraf, bedoeld om de leeuw tot leven te wekken. De ceremonie van het schilderen van de “pupillen van de leeuw”, van onze eerste leeuwenkop werd 17 jaar geleden door de toenmalig Waddinxveense wethouder en lokaalburgemeester Dhr. Van Schie verricht. Dit maal viel de beurt aan de Sukong van de school, S.B. Lee. Sukong S.B. Lee is de sifu van Rene Scharff en is het hoofd van de SaoLim kung fu Federatie in Europa. Vandaar dat het voor de leerlingen een grote eer was dat sukong hun nieuwe witte leeuw wilde inwijden. Dit gebeurde onder begeleiding van sihing Richard Scharff en Glenn Scharff respectievelijk de oudste en jongste zoon van sifu Rene Scharff.

Na de ceremonie werd de leeuwendans opgevoerd samen met de Rode- en Zwarte leeuw, en twee happy boedha’s, daarna volgden demonstraties van alle leerlingen ter ere van sukong S.B. Lee en andere genodigden. De leerlingen konden laten zien wat zij in het afgelopen jaar aan kennis hadden opgedaan aan deze traditionele Chinese Saolim Kung Fu stijl. Aan het einde van de dag werden diverse gasten in de bloemetjes gezet waaronder de vrouw van sifu, Ineke. Zij maakt alle kleding en toebehoren van de school en stelt voor de o.a de training van de leeuwendans ‘haar’ zolder beschikbaar. In de Double Dragon kwoon Waddinxveen wordt niet alleen het SaoLim kung fu beoefend maar ook het Ta Hung Men kung fu en het Kun Tou Macan. Als basis van de training dient het Kun Tou Macan, ook wel bekent als het Shaolin Kempo van wijlen sijo “pak” C. Faulhaber.

Scroll to Top